Thursday 27 October 2011

Fursecuri fragede


Reteta este de pe blogul lui Edith Frincu, doar ca am adaugat coaja de portocala pentru ca imi place foarte mult aroma :) Eu am facut dintr-un ou si restul ingredientelor proportional.

Ingrediente:
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 250 ml ulei
  • 450 g faina
  • esenta de vanilie
  • coaja de portocala (optional)

Intr-un vas batem ouale cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul.

Apoi adaugam uleiul si omogenizam tot cu mixerul

Cand uleiul este incorporat, adaugam faina si amestecam folosindu-ne de o paleta. Urmeaza coaja de portocala si esenta de vanilie.

Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt in diferite forme cu ajutorul unei seringi de patiserie sau cu o lingurita
Preincalzim cuptorul la 170 grade si punem fursecurile la copt pentru 10min, eu le-am lasat 15min pentru ca am un cuptor mai lenes :)

Se servesc calde sau reci daca mai raman :)  Pofta buna!

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

Pizza "pe vatra"


Am denumit-o asa deoarece blatul are consistenta foarte apropiata de cel copt pe vatra :) O sa vedeti mai jos de ce.

Ingrediente:

>> pentru blat:

  • 350g faina
  • 200ml apa calduta (eu am mai adaugat 2 linguri, depinde foarte mult de tipul fainii folosite)
  • 1 lingurita rasa de drojdie uscata (o treime dintr-un pachet de 7g)
  • 2 linguri de ulei (de masline ar fi preferabil, eu nu am avut)
  • un praf de sare
  • 1 lingura zahar

>> pentru topping la alegere, dupa gust, eu am avut:
  • ceapa rosie
  • ardei verde
  • porumb
  • masline
  • mozzarella
  • pasta de rosii si ardei
  • sunca pui

Mai intai pregatim aluatul.Punem faina intr-un vas, adaugam un praf de sare. In alt vas dizolvam in apa calduta 1 lingura de zahar, drojdia si lasam la loc cald 10min. Apoi turnam compozitia peste faina si amestecam. Incepem sa framantam adaugand cate o lingura de ulei pana cand obtinem un aluat omogen, nelipicios. 

Acoperim cu folie alimentara si lasam la dospit. Teoretic aluatul de pizza trebuie sa fie lasat 2-3h dar daca nu aveti timp sau rabdare, lasati-l la crescut la loc cald macar pana cand isi dubleaza volumul. Eu l-am lasat pe caloriferul din bucatarie 2h, uitati ce frumos a crescut

Din aluatul obtinut eu am facut 2 pizza, una cu diametrul de 38cm si alta cu diametrul de 24cm.
Aici vine explicatia titlului :)  presaram in tava de copt pizza malai. Acesta va face o crusta aluatului apropiata de cel copt pe vatra. 

Intindem aluatul in tava cu mainile, pentru o pizza delicioasa nu folositi sucitorul, asa spun italienii :) Daca vi se lipeste de maini aluatul, ungeti mainile cu putin ulei si intindeti cat de subtire va place.

Ungem aluatul cu pasta de rosii si ardei, presaram busuioc, oregano, cimbru, in orice combinatie dupa gust si apoi asezam ingredientele pentru topping la alegere

Preincalzim cuptorul la maxim (in cazul meu 240 grade) si punem pizza cat de jos posibil in cuptor. Lasam la cuptor 10-15min pana cand se rumeneste frumos. Fiti cu ochii pe cuptor daca va stiti cuptorul buclucas :)

Se serveste calda dar este foarte buna si rece. Pofta buna!

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

Monday 17 October 2011

Paine pufoasa cu lapte


Aceasta reteta am gasit-o pe un blog care nu era in limba romana si nici in Engleza, Franceza sau Spaniola :) Pentru ca mi s-a parut foarte atragatoare poza de final, am folosit Google Translator pentru a traduce reteta. Am notat-o in agenda dar din pacate sursa nu o mai stiu, am luat linkul de pe Facebook in urma unui like dat de o prietena la o alta reteta de pe acelasi blog.  Sper poate sa regasesc sursa si sa o trec in corpul retetei.

In sfarsit Edith a dat like pe Facebook la o reteta de pe blogul de unde am gasit eu reteta si acum pot sa adaug referinta :) Uitati aici

Painea se face in 2 zile, in prima zi se fac un amestec de faina si lapte si apoi a doua zi ce continua cu reteta. Asa ca hai ca trecem la treaba :)

Ingrediente pentru o paine:
>> aluatul de start pentru ziua 1:
  • 25g faina
  • 125ml lapte
>> aluatul de a doua zi:
  • 350g faina
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita lapte praf (optional, eu nu am avut)
  • 55g zahar (sau mai putin daca nu va place painea dulce, eu am pus 30g)
  • 2 lingurita drojdie uscata
  • 125ml lapte cald
  • 1 ou la temperatura camerei
  • aluatul de start
  • 30g unt topit dar la temperatura camerei

Mai intai facem aluatul de start. Faina se omogenizeaza cu laptele pana cand nu mai sunt cocoloase si apoi se pune la foc mic pana se ingroasa. Se ia de pe foc, se acopera cu folie de plastic si se lasa la racit dupa care se tine la frigider pana a doua zi.


A doua zi scoatem aluatul de start si il lasam 1h la temperatura camerei. Dizolvam drojdie si zaharul in laptele cald si lasam 10min sa se umfle drojdia. 

Apoi se adauga amestecul pesta faina din vas impreuna cu sarea si oul batut usor. 

Se omogenizeaza dupa care se adauga aluatul de start si se incepe framantatul adaugand din cand in cand din untul topit pana cand se obtina un aluat omogen care se dezlipeste de peretii vasului.


 Se lasa la dospit 1h.



Dupa ce a dospit aluatul se imparte in 4 parti egale, se formeaza bile si se lasa 15min sa se odihneasca. Apoi se intinde, se ruleaza si se aseaza in forma tapetata cu hartie de copt. Eu din acest aluat am facut 2 paini in forme mai mici de chec.

Se lasa la dospit 45min dupa care se unge cu ou, se presara mac/susan dupa preferinta si se coace 35min la 180 grade.

Este cea mai gustoasa si cea mai pufoasa paine pe care am mancat-o vreodata si nu are E-uri:)  Pofta buna!



Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner