Monday 26 November 2012

Paine cu faina de secara si tarate


Ingrediente:
  • 450g faina alba tip 650
  • 300g faina de secara
  • 50g tarate
  • 7g drojdie uscata
  • 425-450ml apa calduta, nu fierbinte
  • 2 linguri zahar invertit
  • 1 lingura de sare
  • 6 linguri de ulei de porumb
Intr-un vas amestecati cele doua tipuri de faina, cu drojdia uscata si taratele. Apoi adaugam, zaharul, sarea si apa calduta, intai 425ml si apoi in functie de consistenta aluatului inca 25ml. Incepem sa framantam adaugand treptat uleiul. Trebuie sa obtinem un aluat omogen care se dezlipeste de vas si de maini.

Acoperim vasul cu folie alimentara si il lasam la loc cald, ferit de curent, timp de o ora si jumatate. Acest aluat va creste mai greu, in primul rand din cauza tipurilor de faina.

Dupa ce s-a dospit, il modelam si asezam in forme. Mai lasam la dospit 45min.

Paine o coacem la 220-240 grade Celsius pana se rumeneste frumos. Se portioneaza cand se raceste. Nu este o paine pufoasa,, ci una compacta dar foarte gustoasa.
Pofta buna!

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

Friday 16 November 2012

Croissant cu zahar invertit


Ingrediente:
  • 650g faina
  • 7g drojdie uscata
  • 325ml apa calduta
  • 200g zahar invertit
  • 1 praf de sare
  • 4 linguri de ulei
  • 1 lingurita de turmeric pentru culoare (optional)
  • 200g unt sau margarina daca tineti post (cred ca e mai bine daca folositi unt cu procent de grasime 80-82%)
Reteta adaptata dupa modelul Ana-Mariei Ciolacu

Am amestecat intr-un vas faina cu drojdia uscata si apoi am adaugat apa calduta si zaharul invertit. Omogenizam si incepe sa framantam incorporand treptat uleiul pana cand obtinem un aluat omogen care nu se mai lipeste de maini.

Nota: o treime din aluat l-am folosit pentru niste gogosi *_* si restul a ramas pentru a doua zi pentru cornulete.


Lasam aluatul la dospit la frigider pentru 6h, eu l-am lasat 12h peste noapte pana a doua zi dimineata cand l-am scos din frigider si am inceput sa il impachetez, pentru mai multe detalii va rog sa urmariti pasii din reteta Ana-Mariei


Vedeti poza cu sectiunea, ce frumos se vad straturile.
 Dupa ce am format cornuletele, le-am lasat la dospit 45min, nu am avut timp si rabdare sa le las 2-3h *_*

Preincalzim cuptorul la 220 grade Celsius si lasam la copt 5-6min (eu am lasat 7 ca am un cuptor mai lenes) si apoi reducem la 180 grade Celsius si mai lasam 7-8 minute (sau mai mult in functie de cuptor).


Se servesc calde. Pofta buna!

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

Thursday 8 November 2012

Tiramisu (II)




Ingrediente pentru forma dreptunghiulara 20x30cm:
  • 300g piscoturi
  • 450g crema branza
  • 300ml frisca lichida
  • zahar pudra dupa gust
  • 1 plic de gelatina (optional)
  • 350ml cafea decofeinizata
  • 1 lingurita esenta de rom
  • cacao pentru pudrat
Pregatim cafeaua si o lasam la racit, dupa care o aromatizam cu esenta de rom dupa gust. Intr-un vas omogenizam crema de branza cu zaharul pudra dupa gust si adaugam gelatina preparata conform indicatiilor de pe ambalaj. Separat batem frisca si apoi amestecam cele 2 compozitii pana se omogenizeaza frisca cu crema de branza.

De obicei nu adaug gelatina la tortul tiramisu dar acest tort l-am pregatit pentru o ocazie speciala si trebuia sa reziste mai mult la temperatura camerei.

Pregatim o tava dreptunghiulara si folosim un cadru pentru montarea prajiturilor. Din aceeasi cantitate puteti monta intr-o forma rotunda de 24-26cm diametru. Tapetem peretii cu folie alimentara si incepem sa montam tortul. Asezam primul strat de piscoturi inmuiate in cafea apoi jumatate din crema, dupa care pudram cu cacao si asezam al doilea strat de piscoturi inmuiate in cafea, restul de crema si pudram cu cacao. Lasam tortul la rece 24-48h dupa care poate fi portionat.

Pofta buna!

Recomandari:
  • Puteti folosi mascarpone in loc de crema de branza, avand avantajul ca este nesarat comparativ cu crema de branza gen Philadelphia sau Ceva Fin care contine putina sare insa tineti cont de procentul de grasime, Crema de branza are 12-20% grasime, in schimb mascarpone poate avea intre 60-85% grasime.
  • Reteta clasica de tiramisu cu oua crude nu se recomanda copiilor mici, femeilor insarcinate sau femeilor care alapteaza.
  • Daca folositi frisca naturala ar fi si mai bine.
  • Gelatina nu este necesara decat daca vreti sa transportati tortul si astfel sta la temperaturi mai ridicate de 4-6 grade Celsius pentru mai mult de 30min-1h. Altfel compozitia este suficient de ferma.
  • Incercati sa folositi o cafea decofeinizata pe al carei ambalaj sa scrie ca a fost decofeinizata prin metode naturale.

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner

Friday 2 November 2012

Paine cu trei tipuri de faina


Ingrediente:
  • 300g faina alba 000
  • 300g faina neagra
  • 300g faina integrala
  • 1 plic drojdie uscata (7g)
  • 500ml apa la temperatura camerei
  • 1 lingurita praf de copt 
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingura sare
  • 4 linguri ulei
Intr-un vas amestecam cele 3 tipuri de faina cu zaharul, drojdia uscata si praful de copt. Da, ati citit bine, praf de copt, m-am gandit sa vad cum iese painea cu praf de copt, mie imi place painea pufoasa. Lasam putin si apoi adaugam apa la temperatura camerei sau putin calduta si sarea. Omogenizam si incepem sa framantam, adaugand treptat uleiul. Cand am obtinut un aluat omogen, lasam la dospit pentru 1h intr-un vas acoperit cu folie alimentara de plastic.

Dupa ce a trecut timpul de dospire, asezam aluatul in forme si mai lasam la dospit 30min. Apoi incingem cuptorul la maxim si coacem pana se rumeneste frumos.

Se portioneaza dupa racire. Pofta buna!

Doriti sa fiti anuntat prin E-mail cand apar postari noi pe acest blog?

Introduceti va rog adresa dvs de E-mail:
Veti primi un E-mail cu un link pentru a va activa abonamentul.
Cautati si in Junk daca nu il primiti.
Blog Feed:http://feeds.feedburner.com/ReteteCulinareAdaptateDieteiBebelusuluiTau

Delivered by FeedBurner